top of page

Da li ste znali da 90% ćelija u vašem organizmu uopšte nisu ljudske ćelije?!

Ako nisu ljudske, čije su ćelije u našem organizmu? To su ćelije raznih mikroorganizama, pre svega bakterija i u nama ih ima 10 puta više nego vaših, ljudskih ćelija. Ovaj skup mikroorganizama u našem organizmu naziva se mikrobiom.

Najznačajnija naučna otkrića u oblasti biologije i medicine, u poslednjih nekoliko godina bave se proučavanjem mikrobioma. To je minijaturni svet sačinjen od miliona mikroskopskih organizama koji stanuju u vašem gastrointestinalnom traktu. Ovi organizmi, pre svega bakterije, vare vašu hranu, regulišu vaš apetit, kontrolišu vaš metabolizam, regulišu vaš imuni sistem, utiču na vaše raspoloženje i čak utiču na to kako će se vaša genetika ispoljiti. Oni imaju izuzetan uticaj na to da li će vam srce biti zdravo, da li će vam kosti biti jake, da li će vaš um biti brz i bistar ili konfuzan i dekoncentrisan. Oni postoje u vašem gastrointestinalnom traktu da bi hrana koju pojedete bila pravilno svarena i da bi vi dobili sve nutrijente koji su vam potrebni. Oni takođe, proizvode neophodne vitamine, neurotransmitere, prirodne antibiotike i ostale važne supstance.

Fascinantno je to što najveći broj ćelija u našem organizmu uopšte nisu ljudske ćelije. U vašem digestivnom traktu, crevima uglavnom, postoji zaseban ekosistem, koji je suštinski povezan sa vašim organizmom i bez koga ne bi mogli da postojimo. Kada su ovi organizmi zdravi i vi ste zdravi. Kada njima nije dobro ni vama nije dobro. Kada oni žude za slatkišima i vi žudite za slatkišima. Zbog toga je zdravlje našeg stomaka suštinsko za naše zdravlje. To je ključ da eliminišete simptome koje možda nikada ne bi povezali sa svojom ishranom, težinom ili stomakom, kao što su umor, anksioznost, depresija, konfuzija, glavobolje, akne, ekcemi, zatvor, česte prehlade i infekcije, bolovi u zglobovima i mišićima. Balansiranje vašeg mikrobioma je takođe od suštinske važnosti ako želite da sprečite i/ili rešite probleme sa većinom današnjih bolesti: dijabetes, srčana oboljenja, metabolički sindrom, autoimune bolesti, autizam i druge.

Ovi mikroskopski organizmi regulišu način na koji se kalorije ekstrahuju iz hrane. Proizvode vitalne nutrijente koji učestvuju u regulaciji imunog sistema. Imaju izuzetan uticaj na vaše hormone, vaš apetit i vaše gene. Takođe imaju uticaj na vaše neurotransmitere, hemijske procese u mozgu koji određuju vaše raspoloženje, nivo energije i mentalne funkcije. Jedan od najvažnijih uticaja mikrobioma je uticaj na vaš metabolizam. Zato je veoma važno čime i na koji način hranite svoj mikrobiom kako bi vam on uzvratio živahnim metabolizmom i vitkom figurom.

Naše zdravlje zavisi od simbioze sa crevnom florom u nama. Naš mikrobiom zavisi od nas i mi zavisimo od njega. Održavanje ovog ekosistema zdravim je od suštinske važnosti za naše sveukupno zdravlje.

Literatura:

  1. The gut microbiome in health and in disease.Shreiner AB, Kao JY, Young VB Curr. Opin. Gastroenterol. 2015 Jan . PMID: 25394236

  2. http://www.fasebj.org/content/27/3/1012

  3. Histamine H2 Receptor-Mediated Suppression of Intestinal Inflammation by Probiotic Lactobacillus reuteri. Gao C, Major A, Rendon D, Lugo M, Jackson V, Shi Z, Mori-Akiyama Y, Versalovic J MBio 2015 . PMID: 26670383

  4. Host genetic variation impacts microbiome composition across human body sites. Blekhman R, Goodrich JK, Huang K, Sun Q, Bukowski R, Bell JT, Spector TD, Keinan A, Ley RE, Gevers D, Clark AG Genome Biol. 2015 . PMID: 26374288

  5. The gut microbiota in human energy homeostasis and obesity. Rosenbaum M, Knight R, Leibel RL, Trends Endocrinol. Metab. 2015 Sep . PMID: 26257300

  6. Kellman, Raphael (2014-07-01). The Microbiome Diet: The Scientifically Proven Way to Restore Your Gut Health and Achieve Permanent Weight Loss (pp. 6-7). Da Capo Press. Kindle Edition.

bottom of page