top of page

Rat oko kokosovog ulja

Kokosovo ulje je možda najrasprostranjeniji i najsvestraniji prehrambeni lek na svetu. Oduvek je bio cenjen od strane autohtonih kultura čiji su ga stanovnici koristili za širok spektar zdravstvenih problema.


Sve više i češće se pojavljuju naučni dokazi koji potvrđuju njegove tradicionalno pripisane zdravstvene koristi uključujući podršku zdravlju mozga, zaštitu srca i čak smanjenje stresa i depresije.

Ipak, i pored svega što danas znamo i što smo uspeli da naučno dokažemo, a ovde ću vam navesti samo neke dokaze, zvanično ne smemo da kažemo da je kokosovo ulje zdravo.

Vodi se pravi rat oko kokosovog ulja!

Naime, američko kardiološko udruženje (AHA) je objavio “Presidential Advisory”, što je zapravo komentar o dijetetskim mastima i kardiovaskularnim bolestima, u kojem je osudio kokosovo ulje i preporučio ljudima da ga ne konzumiraju. Preporuka AHA jasno je u suprotnosti sa istraživanjima koja postoje ne samo na kokosovom ulju već i zasićenim mastima uopšte, a cilj je da se podrži stara lipidna teorija o nastanku srčanih oboljenja, odnosno da zasićene masti i holesterol uzrokuju bolesti srca. Na osnovu ovoga glavni korporativni mediji objavili su svoje preporuke bez bilo kakve kritičke analize ili novinarskih istraga o tvrdnjama AHA.

Nekoliko velikih kompanija se trenutno bori protiv tužbi zbog prodaje svog brenda kokosovog ulja u Americi. Naime, američka agencija za hranu i lekove (FDA) ne dozvoljava da se zdravom namirnicom nazove bilo šta što sadrži zasićene masti. Prema FDA, "zdravi" proizvodi mogu sadržati samo male količine masti i gotovo nikakve količine zasićenih masti. FDA zasniva svoju definiciju "zdravog" na preporukama USDA koja ,,zdravom“ ishranom smatra samo onu siromašnu u mastima. Danas je već svima potpuno jasno da su nas ovakve preporuke dovele na ivicu ozbiljne krize javnog zdravlja.

To znači da je u proteklih deset godina moglo postojati stotine studija, objavljenih u prestižnim časopisima, koje dokazuju činjenicu da je kokosovo ulje sigurno, zdravo, da sprečava bolesti i podržava ljude u lečenju. Moglo bi postojati nebrojeno ličnih pozitivnih iskustava ali ako zvaničnici kažu da to nije tačno onda ni zdravstveni profesionalac ili kompanija koja se bavi proizvodnjom i prodajom ovih namirnica ne sme da kaže da je tačno.

Moja porodica i ja konzumiramo organsko, hladno ceđeno kokosovo ulje i koristimo ga u kozmetičke svrhe. Preporučujem ga i svojim pacijentima kod kojih nisam primetila nikakve neželjene pojave.

Navešću vam samo neke benefite kokosovog ulja za koje postoje dokazi:

Candida albicans, najčešće patogene gljivice, mogu izazvati sistemske infekcije sa stopom smrtnosti od 40%. Infekcije su proistekle iz kolonizacije gastrointestinalnog trakta gde je C. albicans deo normalne mikroflore. Naučnici sa Tuft univerziteta su pronašli da je ishrana bogata kokosovim uljem smanjila C. albicans u crevima čak i do 90% u poređenju sa ishranom bogatom nekim drugim zasićenim mastima i sojinim uljem. (1)

Iako je restrikcija zasićenih masti preporučena kod koronarne arterijske bolesti, Ishrana bogata ekstra devičanskim kokosovim uljem doprinosi smanjenju obima struka, smanjenju težine i povećanju koncentracije HDL holesterola, što je dokazalo više naučnih studija, i samim tim implicira suprotan zaključak. (2), (3), (4)

Vršeno je čak i kliničko istraživanje koje pokazuje superiornost kombinacije kokosovog ulja i anisa kod lečenja vašljivosti, u odnosu na najčešće korišćen agens permetrin. Ja bih na svom detetu mnogo radije primenila kokosovo ulje umesto potencijalno štetnih hemikalija. (5)

Streptococcus mutans je organizam koji najčešće uzrokuje zubni karijes. Na raspolaganju su različiti lekovi koji pomažu u lečenju bakterija, pri čemu svaki ima svoje dobre i loše strane. Nedavna istraživanja pokazala su da kokosovo ulje ima antiinflamatorno i antimikrobno dejstvo. Zbog toga je sprovedena studija kako bi se utvrdila antibakterijska efikasnost kokosovog ulja i uporedila je sa hlorheksidinom koji se koristi za eliminisanje ove bakterije. Dokazano je da između kokosovog ulja i hlorheksidina ne postoji statistički značajna razlika u pogledu antibakterijske efikasnosti. Kokosovo ulje je jednako efikasno kao i hlorheksidin u redukciji S. mutansa. Dakle, štiti od karijesa. (6)

Suva, gruba, koža koja se ljušti i svrbi povezana je sa defektom u funkciji zaštitnog sloja kože i tretira se hidratantnim losionima. Ljudi u tropskim zemljama efikasno su koristili kokosovo ulje kao tradicionalni hidratant vekovima. Nedavno je dokazano da ovo ulje ima antiseptične efekte na koži. Zbog toga je sprovedena studija koja dokazuje da je kokosovo ulje jednako efikasno i bezbedno kao i druga sredstva koja se uobičajeno koriste kao hidratanti kod ovakvih zdravstvenih problema. (7)

Alchajmerova bolest (AD) je najčešći neurodegenerativni poremećaj (naročito kod žena). Pošto je poznato da su ketonska tela direktan izvor energije za mozak i mogu se dobiti od kokosovog ulja, vršena su istraživanja koja su potvrdila da kokosovo ulje poboljšava kognitivne funkcije kod pacijenata sa AD, sa razlikama u odnosu na pol i stepen razvijenosti bolesti. Slični rezultati su dobijeni i kod osoba koje pate od demencije. Ovaj efekat je naročito izražen onda kada je zastupljena i pravilna ishrana. (8), (9), (10)

Verujem da je snaga istine mnogo jača od snage zablude. Doći će i ovom ratu kraj. Do tada, razmislite o tome da li je moguće da je nešto što je potpuno prirodno i korišćeno hiljadama godina u svrhu lečenja i lepote, zaista štetno.

Izvori:

1. American Society for Microbiology, DOI: 10.1128/mSphere.00020-15, Kearney T. W. Gunsalus, Stephanie N. Tornberg-Belanger, Nirupa R. Matthan, Alice H. Lichtenstein, Carol A. Kumamoto

2. Nutr Hosp. 2015 ;32(5):2144-52. Epub 2015 Nov 1. PMID: 26545671, Diuli A Cardoso, Annie S B Moreira, Glaucia M M de Oliveira, Ronir Raggio Luiz, Glorimar Rosa

3. Evid Based Complement Alternat Med. 2017 ;2017:7251562. Epub 2017 Dec 14. PMID: 29387131, Surarong Chinwong, Dujrudee Chinwong, Ampica Mangklabruks

4. Lipids. 2009 Jul;44(7):593-601. Epub 2009 May 13. PMID: 19437058, Monica L Assunção, Haroldo S Ferreira, Aldenir F dos Santos, Cyro R Cabral, Telma M M T Florêncio

5. Eur J Pediatr. 2010 Jan ;169(1):55-62. Epub 2009 Apr 3. PMID: 19343362, Ian F Burgess, Elizabeth R Brunton, Nazma A Burgess

6. J Int Soc Prev Community Dent. 2016 Sep-Oct;6(5):447-452. Epub 2016 Oct 24. PMID: 27891311

7. Dermatitis. 2004 Sep ;15(3):109-16. PMID: 15724344, Anna Liza C Agero, Vermén M Verallo-Rowell

8. J Alzheimers Dis. 2018 Jul 20. Epub 2018 Jul 20. PMID: 30056419, José Enrique de la Rubia Ortí, Mar Rsquo Ia Pilar García-Pardo, Eraci Drehmer, David Sancho Cantus, Mariano Julián Rochina, Maria Asunción Aguilar Calpe, Iván Hu Yang

9. Nutr Hosp. 2015 ;32(6):2822-7. Epub 2015 Dec 1. PMID: 26667739, Iván Hu Yang, Jose Enrique De la Rubia Ortí, Pablo Selvi Sabater, Sandra Sancho Castillo, Mariano Julián Rochina, Noemí Manresa Ramón, Inmaculada Montoya-Castilla

10. Neurobiol Aging. 2004 Mar;25(3):311-4. PMID: 15123336, Mark A Reger, Samuel T Henderson, Cathy Hale, Brenna Cholerton, Laura D Baker, G S Watson, Karen Hyde, Darla Chapman, Suzanne Craft

bottom of page