top of page

RAZLIČITE VRSTE KETOGENIH DIJETA

Ketogene dijete su poznate po svojim koristima za gubitak težine. Svakim danom sve više studija dokazuje da gojazne osobe na dijeti sa niskim udelom ugljenih hidrata lakše gube telesnu težinu u odnosu na osobe koje su na dijeti s niskim udelom masti. Od otkrića da telo može da crpi energiju iz masti kao i iz ugljenih hidrata, utvrđeno je da je ovaj prvi način ponekad bolji izbor za nas.

5 TIPOVA KETOGENIH DIJETA

1. Standardna ketogena dijeta

2. Ciljana ketogena dijeta

3. Ciklična ketogena dijeta

4. Visokoproteinska ketogena dijeta

5. Restriktivna ketogena dijeta

 

Standardna ketogena dijeta

Ovaj vid ishrane sastoji se od 75% unosa masti, 20% unosa proteina i 5% unosa ugljenih hidrata.

Ono što je od izuzetnog značaja je kvalitet masti koje konzumiramo i to se odnosi na sve tipove dijeta i sve vrste namirnica.

Neki dobri primeri masti su:

- Maslinovo ulje i sva hladno ceđena ulja

- Kakao puter

- Kokosov maslac

- Organsko kokosovo ulje

- Ghee puter

- Avokado

- Orašasto voće

- Masline

- Puter

- Slanina sa više masti

- Punomasni sirevi

- Mileram

- Pavlaka

Ciljana ketogena dijeta

Ciljane ketogene dijete su namenjene bodibilderima

Ova varijacija ketogene dijete omogućava sportistima da unesu visokokvalitetne ugljene hidrate. Pošto sportisti izvode treninge visokog intenziteta, oni su u mogućnosti da u toku treninga potroše dodatne ugljene hidrate, veoma brzo. Ukoliko ugljeni hidrati nisu u potpunosti potrošeni ili u dovoljno kratkom vremenskom periodu, telo se ,,izvlači iz ketoze“.

Dobar savet za brzo sagorevanje ugljenih hidrata ako ste bodibilder je da jedete lako svarljive ugljene hidrate. Nakon treninga, važno je uzeti više proteina za bržu izgradnju mišićne mase.

Ciklična ketogena dijeta

Ciklična ketogena dijeta je za mnoge ljude dobro rešenje za dugoročni uspeh. To je povremeno prekidanje ketoze uz uživanje u ugljenim hidratima.

Ova varijacija ketogene dijete vam omogućava da konzumirate ugljene hidrate ali samo prirodne, neprerađene kao što su bobičasto voće, slatki krompir ili sok od šargarepe. Ovo ipak, zahteva dodatnu samokontrolu jer ćete morati da se vratite na ketogeni režim posle 24-48 sati. Što duže pravite pauzu, teže je vratiti se u ketogeni režim.

Visokoproteinska ketogena dijeta

Visokoproteinske ketogene dijete su namenjene osobama koje pate od gojaznosti.

U ovom tipu ketogene dijete se konzumira 35% proteina, 60% masti i 5% ugljenih hidrata. U osnovi, ova varijacija KD podrazumeva manje-više standardni unos proteina. Proteine možete koristiti da poboljšate fizičke performanse ili za izgradnju mišića. Ova varijacija može biti idealna za one koji se fizički dosta troše.

Proteini su važni u KD i esencijalni su za organizam, ali previše proteina će uzrokovati da organizam ,,ispadne iz ketoze“. Ako konstantno jedete više proteina nego što je vašem organizmu potrebno, on će pretvoriti te proteine u glukozu i koristiti tu glukozu kao izvor energije. Taj proces je poznat kao glukoneogeneza koja može da podigne nivo glukoze i insulina u krvi, a diskutabilno je i kako utiče na same mišiće. Očigledno, to će uticati na vašu ketozu, jer ćete ponovo kao gorivo imati glukozu koju organizam uvek lakše i brže koristi.

Restriktivna ketogena dijeta

Restriktivna ketogena dijeta (RKD) je kalorijski i kvalitativno veoma ograničena verzija KD. U ovoj varijaciji, dijetetičari postavljaju striktna kalorijska ograničenja i dozvoljavaju konzumaciju svega 10 do 15 g ugljenih hidrata dnevno.

Ova varijacija se najčešće koristi u zdravstvenim ustanovama, koliko je meni poznato, u Srbiji se sprovodi jedino u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "dr Vukan Čupić" u cilju lečenja epilepsije kod dece (neka me kolege isprave ako grešim).

Često dijetetičari započinju ovu verziju dijete sa tri dana posta. Takođe, smatra se da je RKD veoma efikasna dijeta za borbu protiv raka ali na tom polju još uvek, nije obavljeno dovoljno istraživanja. U slučaju primene RKD medicinski stručnjaci neće samo pratiti unos kalorija, ugljenih hidrata i ketoze, već će pratiti i da li su postignuti specifični nivoi ketona kao i drugi parametri od značaja za uzrast, patologiju i druge specifičnosti pacijenta kome je ovakva dijeta namenjena.

 

Ketogene dijete, kao što ste verovatno shvatili, imaju svoje specifične ciljeve i određene prednosti ali i mane. O njima ću pisati u nekom od narednih tekstova.

Svakako, nikome ne bih preporučila da primenjuje ovako restriktivne i specifične dijete samostalno i bez saradnje sa iskusnim dijetetičarom jer bez adekvatne podrške mogu nastati ozbiljni zdravstveni problemi.

bottom of page