top of page

KAKO DA SE ZAŠTITIMO OD TOKSINA- KUĆNA HEMIJA

Šta je zajedničko većini proizvoda za čišćenje stakla, za čišćenje kupatila, sredstvima za čišćenje nameštaja? Oni sadrže toksične hemikalije koje su opasne za ljudsko zdravlje.

Da li koristite veštačke osveživače prostora? Jedna od stvari koju bih najradije zabranila za upotrebu su baš veštački osveživači prostora. Zašto baš njih? Zbog toga što oko 95% hemikalija koje se koriste u sintetičkim mirisima potiču od nafte (sirove nafte). One uključuju derivate benzena (kancerogene), aldehide, toluen i mnoge druge poznate toksične hemikalije povezane sa rakom, urođenim defektima, poremećajima centralnog nervnog sistema i alergijskim reakcijama. Zamislite vašu bebu koja u nekoj prodavnici (tamo najčešće osetim te veštačke mirise) ili vašoj kući udiše neprestano navedene hemikalije. Zamislite sebe i svoj organizam.

Neki od najgorih otrovnih sastojaka koji se koriste u losionima, šamponima, deterdžentima za pranje rublja, proizvodima za čišćenje i još mnogo toga uključuju sintetičke mirise koji se često navode na etiketama kao “elusive fragrance” (neuhvatljivi „mirisi“). I mnogi sastojci koje pronađete na listi sastojaka kućne hemije su poznati ili se sumnja da su endokrini disruptori (remete funkcije endokrinog sistema) koji mogu izazvati dobijanje na težini, različite autoimune reakcije, pa čak i potpuno narušiti zdravlje. To je jedan od najznačajnijih aspekata modernog doba koje pogoduje praktičnosti ali veoma značajno narušava naše zdravlje: Mi smo vrlo radi da bez razmišljanja skladištimo velike kontejnere otrova u našim domovima koji su označeni kao proizvodi za čišćenje, pranje, osvežavanje.

Pronađite prirodne alternative za popularne proizvode za čišćenje. Danas postoji dugačak spisak različitih prirodnih i organskih rešenja za čišćenje koja služe kao alternativa toksičnim proizvodima. Strateška upotreba sode bikarbone i belog sirćeta, na primer, može se koristiti umesto popularnih sredstava za čišćenje gotovo svih glatkih površina (bolje skida kamenac od bilo kojeg industrijskog proizvoda i neuporedivo je jeftinije). Kupatilo i kuhinja će biti blistavi i dezinfikovani ako koristite rastvor sirćeta, vode i sode bikarbone (pazite kada ih mešate jer intenzivno peni).

Eterična ulja mogu biti fantastični osveživači prostora. Dokazano je, na primer, da mirisanje ruzmarina povećava sposobnost pamćenja za 75%. I sa ostalim prirodnim uljima je slično. Sva ona imaju nekakve zdravstvene benefite.

Ulaganje malo truda u pravljenje rastvora koji služe kao prirodni suparnici otrovnim hemikalijama je samo jedan od načina da prirodno detoksikujete vaše domaćinstvo.

bottom of page