top of page

Primeri iz prakse

 

Gastrointestinalne tegobe

 

Konvencionalan pristup:

- Pacijent star 46 godina, javlja se sa simptomima nadimanja, gorušice, mučnine, osipa po koži i gubitka 14 kg, poslednjih godinu i po dana. Prethodno je konsultovao 3 lekara i obavio niz ispitivanja: Antitela na helikobakter (test iz krvi), kolonoskopiju, gastroskopiju. Sve analize su bile negativne na bilo kakve patološke procese. Prepisani su mu sledeći lekovi: Controloc, Omeprol i Xanax, za smirenje. Rezultati su bili slabi.

Funkcionalna medicina:

Na osnovu medicinske istorije, sveobuhvatnih upitnika i anamneze uzete iz razgovora sa pacijentom, naručili smo izdisajni test na helikobakter (daleko pouzdaniji od antitela), 3 uzastopne analize stolice, test netolerancije na određene namirnice, CRP. Rezultati su pokazali da pacijent ima infekciju helikobakterom, visok CRP (pokazatelj upale u organizmu), osetljivost na gluten, kazein i laktozu a analiza stolice nije pokazala crevnu infekciju.

Pacijentu su prepisani prirodni lekovi protiv helikobaktera i prirodni preparati protiv inflamacije (upale). Prepisana je eliminaciona dijeta sa osvrtom na eliminaciju toksina i smanjenje upale. Nakon četiri nedelje pacijent nije imao više ni jedan simptom i povratio je 4,5 kg.

 

Hroničan umor

 

Konvencionalan pristup:

Pacijentkinja stara 31 godinu, žali se na hroničan umor, nesanicu, nervozu, opadanje kose, suvoću kože i vagine i smanjen libido, poslednjih 5 godina. Za to vreme, dobila je 17 kg, tvrdi da pazi šta i koliko jede. Za to vreme konsultovala je 4 lekara i jednog praktičara alternativne medicine. Obavljene su sledeće analize: krvna slika, opšta biohemija, hormoni štitaste žlezde (T3, T4, TSH), polni hormoni (estrogen, progesteron, testosteron). 

Sve obavljene analize su pokazale normalne rezultate. Pacijentkinji je prepisan antidepresiv xanax i savetovane su konsultacije sa psihologom i psihijatrom. Kod praktičara alternativne medicine obavljala je magnetne terapije i čišćenje čakri. Rezultati su bili slabi.

 

Funkcionalna medicina

Iz analize medicinske dokumentacije, upitnika i razgovora sa pacijentkinjom zaključeno je da estrogen i progesteron nisu u balansu, iako su bili u normalnim granicama. Obavljene su analize antitela štitaste žlezde Tg-At i Anti-TPO i rT3, kao i analiza vrednosti žive u krvi. Povišen nivo antitela ukazala su na autoimuno oboljenje Hašimoto tireoiditis. Nivo rT3 hormona je ukazao na smanjenu konverziju T4 u T3, što je doprinelo razvoju simptoma. Analize su takođe, pokazale povišen nivo žive u organizmu.

Prepisana je eliminaciona dijeta, prilagođena pacijentkinji. Prepisani su antioksidansi i drugi prirodni preparati za čišćenje jetre, kako bi se detoksikacija žive uspešno sprovela. Nakon 2 nedelje uvedeni su prirodni kelatni preparati za izbacivanje žive. Pacijentkinja je odnela rezultate svom ginekologu i on je prepisao progestogel za balansiranje polnih hormona. Endokrinolog je prepisao T3 preparat (za terapiju hipotireoze se koriste T4 preparati), zahvaljujući naprednom rT3 testu.

Rezultati analiza, koje su ponovljene nakon mesec dana, su pokazale bolju izbalansiranost polnih hormona, snižena antitela štitaste žlezde, a pacijentkinja se generalno, mnogo bolje osećala. Izgubila je 3,5 kg. Izvršena je modifikacija dijete, za podršku daljoj detoksikaciji i smanjenju upale.

Nakon 3 meseca, nivo toksične žive se vratio u normalne okvire, polni hormoni su potpuno izbalansirani a terapija preparatom T3 je smanjena, obzirom da su se vrednosti rT3 u mnogome popravile. Pacijentkinja se generalno osećala odlično, izgubila je 8 kg, libido i suvoća kože i vagine su se popravili.

Obzirom da je do disbalansa hormona došlo zbog intoksikacije živom, prepisana je dijeta za održavanje i detoksikaciju koje se pacijentkinja i dalje pridržava. 

 

bottom of page