top of page

Vi ste simptom ili osoba?

 

U konvencionalnoj medicini danas, lekovi se koriste da bi se ljudi oslobodili određenih simptoma. Ukoliko osoba prestane sa uzimanjem leka, simptomi se vraćaju. 

 

Funkcionalna medicina posmatra zdravstvene probleme drugačije. Umesto da maskira problem, ona omogućava obnavljanje prirodnih mehanizama koji obezbeđuju organizmu regeneraciju i revitalizaciju; tako da mu lekovi nisu potrebni.  

Na primer, stručnjaci koji se bave konvencionalnom medicinom će vam preporučiti ranisan ili kontrolok za gorušicu, bol i pečenje u želucu.

Ti lekovi su veoma opasni zato što smanjuju nivo želudačne kiseline. Zbog tog manjka hrana ne može da se vari (naročito proteini), neophodni nutrijenti se ne mogu apsorbovati a nesvarena hrana truli u vama i izaziva upalu.

 

Praktičari funkcionalne medicine bi u tom slučaju istražili uzroke madimanja i gorušice. Da li je uzrok infekcija Helikobakterom, netolerancija na određenu vrstu hrane ili možda nedostatak želudačne kiseline, obzirom da taj poremećaj daje iste simptome kao i višak kiseline. Naravno, postoji mnogo različitih uzroka koji mogu dati isti simptom ali ih sve treba istražiti kako bi se sprovelo lečenje. 

 

Važno je napomenuti da tretmani funkcionalne medicine za slične simptome mogu biti potpuno različiti za različite osobe, u zavisnosti od njihove zdravstvene istorije i rezultata laboratorijskih testova i drugih osobenosti pacijenta.

 

bottom of page