top of page

Artritis-šta funkcioniše

Uzrok bola kod artritisa je upala (inflamacija)-crvenilo i otok koje proizvodi imuni sistem kao način da se izbori sa bilo kakvim problemom, kao što su infekcija ili sistemski disbalansi. Artritis se najčešće tretira lekovima koji smanjuju upalu (antiinflamatorni lekovi).

Međutim, antiinflamatorni lekovi osim što prividno maskiraju bolest, takođe su veoma opasni. NSAIDS (nesteroidni antiinflamatorni lekovi), koji uključuju aspirin, brufen i diklofen su najčešće korišćena klasa lekova, iako su odgovorni za više smrtnih ishoda nego bilo koja druga. Zatim, imamo i teže droge (lekove)-kortikosteroide, kao pronizon na primer, koji mogu biti veoma opasni na duže staze. Oni onemogućuju proizvodnju kortizola, prirodnog antiinflamatornog hormona, koji u urgentnim stanjima trenutno suzbija bol.

Ne postoji bezbedan i efikasan lek protiv bolova, na duže staze. Nutrijenti su potpuno druga priča. Čak i sam glukozamin ili omega 3 masne kiseline pokazuju slične efekte u suzbijanju bola, bez nus efekata. Kombinacija ovih nutrijenata sa dodatkom nekih od moćnih antiinflamatornih biljaka, hrane i suplemenata, koje ovde pominjem su dobitna kombinacija, bez rizika, za smanjenje inflamacije i bola.

Naravno, za potpuni učinak potreban je individualni pristup, ali je sigurno da ova kombinacija može da pomogne svakome i ne naškodi nikome.

Šta funkcioniše:

Uzimajte omega-3 masne kiseline iz morske ribe (mada je intoksikacija živom veliki problem danas), laneno i bundevino seme, izbegavajte meso, žitarice i mlečne proizvode. Takođe uzimajte omega-3 suplemente od 1000 mg kombinovanih EPA i DHA masnih kiselina, 3 puta dnevno.

Nutritivne alergije-testirajte se na nutritivne alergije i netoleranciju.

Glukozamin sulfat-suplement, 1500 do 4000mg dnevno, ili glukozamin hidrohlorid sa 1000 do 2000mg MSM-a dnevno.

U svoju ishranu uključite puno crvenog luka, belog luka, brokolija, kupusa, karfiola, kelja, kako bi obezbedili dovoljnu količinu sulfatnih materija.

Jedite masline i koristite hladno ceđeno maslinovo ulje ali pazite da ga pripremom ne upropastite.

Uključite kurkumu u svoju ishranu. To je jedna od najjačih prirodnih antiinflamatornih supstanci, mada ima i mnogih drugih.

Možete uključiti biljne suplemente kao bosveliju i ašvagandu, na primer.

Multivitamini- uzimajte kvalitetne multivitamine i dodatni vitamin C (nekoliko grama).

Antioksidansi-uzimajte ih u suplementima, osim ako dnevno ne jedete najmanje 6 puta povrć i voće.

Sarađujte sa svojim lekarom-postoji mnogo različitih načina da redukujete bol i upalu i shvatite stvarne uzroke njihovog nastanka, kao što su nutritivne alergije, na primer.

Ukoliko ste osuđeni na farmaceutske lekove protiv bolova, verovatno je pametno da kažete svom lekaru da vam je cilj da ih koristite u najmanjoj mogućoj meri i da želite da istražite prirodne načine lečenja. Neka vaš lekar sazna šta vam pomaže. Trebalo bi da bude izuzetno zadovoljan smanjenjem vaših potreba za lekovima.

bottom of page