top of page

Propustljiva creva i Autoimune bolesti

Verovali ili ne, vaša creva su izvor zdravlja vašeg celog organizma. U crevima se nalazi 80% vašeg imunog sistema. Bez zdravog imunog sistema, vaš organizam je sklon infekcijama, upalama i autoimunim bolestima .

Digestivni trakt je stalno u kontaktu sa spoljnom sredinom zbog toga što kroz njega unosimo hranu. Uloga digestivnog trakta je da preuzima nutrijente koje unosimo i koji su nam neophodni za sve vitalne funkcije, kao i da nas štiti od štetnih mikroorganizama. Kada vaš stomak izgubi mogućnost da razlikuje šta je za vas dobro a šta loše, imate propustljiva creva.

Šta su propustljiva creva?

Zahvaljujući funkcionalnoj medicini i pionirskom radu Dr Alesio Fasana, danas znamo mehanizme koji uzrokuju propustljiva creva, kao i da je to osnovni uslov za razvoj svih autoimunih bolesti.

Svaka ćelija, odnosno ćelijska membrana, u našem organizmu je polupropustljiva (semipermeabilna). To joj omogućava da iz okoline preuzme supstance koje su joj potrebne a u spoljnoj sredini zadrži one koje su štetne po nju. Slično je i sa crevima. Zidovi creva su propustljivi za veoma male molekule kakvi su nutrijenti (neophodne supstance iz hrane). Zapravo, regulisanje crevne propustljivosti je jedan od osnovnih zadataka ćelija koje se nalaze u zidovima creva. Kod osetljivih ljudi, neke supstance, kao što je gluten na primer, mogu uzrokovati oslobađanje zonulina. Zonulin je protein koji utiče na širenje međućelijskog prostora u zidovima creva. Drugi faktori kao što su infekcije, toksini, bakterije, gljivice, virusi, nesvarena hrana i drugo, takođe utiču na širenje međućelijskog prostora i samim tim, uzrokuju propustljivost creva.

Kada imate propustljiva creva, razni toksini, mikroorganizmi, nesvarene čestice hrane i drugo mogu kroz proširen međućelijski prostor dospeti u vaš krvotok i nesmetano putovati kroz vaš organizam. Vaš imuni sistem prepoznaje ove strane supstance kao opasne i napada ih. Imuni odgovor vašeg organizma dovodi do pojave najrazličitijih simptoma i razvoja autoimunih oboljenja (Hašimoto tireoiditis, reumatoidni artritis, multipla skleroza, psorijaza, astma, ekcem).

SIMPTOMI I ZNACI PROPUSTLJIVIH CREVA:

- Digestivni problemi: gasovi, nadimanje, dijareja, gubitak telesne težine, loše varenje i resorpcija masti

- Sezonske alergije, astma

- Hormonski disbalans, PMS

- Dijagnostikovano autoimuno oboljenje

- Problemi sa kožom: akne, rozacea, ekcem

- Crevne infekcije, SIBO (preteran rast crevnih bakterija), kandida, parazitarne crevne infekcije

- Višak kilograma, gojaznost, dijabetes

- Nutritivne deficijencije, anemija

- Osećaj zbunjenosti i zbrke u glavi

- Osteoporoza, osteopenija

- Konstantan osećaj hladnoće

- Bolovi u zglobovima i mišićima

ŠTA UZROKUJE PROPUSTLJIVA CREVA?

- Toksična i inflamatorna hrana: alkohol, mleko, jaja, gluten, žitarice, leguminoze, GMO organizmi, šećer, neke biljke iz reda ,,nightshades” (paradajz, krompir, paprika, Goji bobice)

- Crevne infekcije: SIBO, paraziti, kandida

- Lekovi: antibiotici, NSAIDS (aspirin, brufen), kontraceptivne pilule, steroidi (pronizon), antacidi (kontrolok, ranisan)

- Hemioterapija

- Zračna terapija

- Veći hirurški zahvati

- Mikotoksini (toksična buđ)

- Stres (emocionalni i fizički)

Kako u nekoliko koraka izlečiti propustljiva creva?

  • Uklonite ono što vam smeta. Izbegavajte toksičnu hranu koja stvara upale. Rešite eventualne crevne infekcije. Izbegavajte toksične materije koje unosite putem industrijski prerađene hrane. Izbegavajte lekove koji vam nisu neophodni.

  • Dodajte ono što vam je potrebno. Dodajte u ishranu one esencijalne sastojke koji služe za varenje i apsorpciju hrane, pre svega digestivne enzime, hlorovodoničnu kiselinu i sastojke koji će pomoći da se vaša žuč proizvodi i izlučuje u dovoljnoj količini.

  • Obnovite crevnu floru. Uzimanjem probiotika možemo obnoviti kolonije bakterija koje su nam neophodne za pravilno funkcionisanje celog organizma, pre svega našeg imunog sistema. Međutim, nisu svi probiotici isti. Važno je da uzimamo što više različitih probiotskih kultura u dovoljnim količinama.

  • Regenerišite svoja creva. Neophodno je da obezbedite svom organizmu nutrijente koji će pomoći vašim crevima da se regenerišu. L-glutamin je aminokiselina koja će pomoći obnovu mukoze vaših creva. Bujon od kostiju će vam obezbediti kolagen, koji je neophodan za obnavljanje. Uz to, omega 3 masne kiseline i cink, veoma su delotvorni kada je u pitanju obnova oštećenih zidova creva .

bottom of page