top of page

Ishrana u kriznim situacijama

Započinjem ovu priču 04.03.2022. godine, na samom početku vojnih dejstava u Ukrajini a na samom završetku (nadam se) Kovid pandemije. Idemo iz krize u krizu, kako mi se čini. Realno nam se smeši i jedna ozbiljnija ekonomska kriza. Stoga imam potrebu da dam svoj doprinos zaštiti zdravlja građana tako što ću napraviti seriju edukativnih i nadam se zanimljivih tekstova na temu ishrane i očuvanja zdravlja u kriznim situacijama.

Počeću sa osnovnim stvarima, pa ću koliko mi vreme dozvoli, nastaviti sa detaljnijim objašnjenjima, savetima, uputstvima, idejama...

O čemu treba da razmišljamo kada je u pitanju ishrana u kriznim situacijama? Za početak, o onome što je osnovno.


Najvažnije komponente hrane i njihov značaj


Najvažniji sastojci hrane su belančevine, masti, ugljeni hidrati, vitamini, mineralne materije i voda. Ima i drugih, veoma značajnih ali ove koje su nabrojane čine osnovne sastojke hrane koji su nam nophodni za život, rast i razvoj, očuvanje zdravlja i vitalnosti.Belančevine (proteini)

Proteini su gradivni blokovi svake žive ćelije. Svaka ćelija u ljudskom organizmu sadrži proteine. Osnovna struktura proteina je lanac aminokiselina.

Potrebni su vam proteini u ishrani kako biste omogućili vašem organizmu da popravi ćelije i napravi nove. Proteini su najvažniji u ishrani dece, tinejdžera i trudnica.


Masti

Masti pomažu u obavljanju osnovnih neuroloških funkcija. Takođe, pošto su masti deo svake ćelije, one omogućavaju funkcije hormona kao što je insulin, na primer. Masti su neophodne za apsorpciju vitamina A, D, E i K koji su rastvorljivi u mastima, i što je najvažnije masti pomažu u termoregulaciji – održavajući naša tela toplim. Ljudskom telu su masti neophodne.Ugljeni hidrati

Ugljeni hidrati igraju važnu ulogu u ljudskom telu. Deluju kao izvor energije, imaju značajnu ulogu u kontroli glukoze i metabolizmu insulina. Učestvuju u metabolizmu holesterola i triglicerida i pomažu u fermentaciji.


Vitamini i minerali

Vitamini i minerali se smatraju esencijalnim hranljivim materijama. Deluju sinergistički i obavljaju stotine uloga u telu. Oni pomažu u izgradnji i jačanju kostiju, zarastanju rana i balansu imunološkog sistema. Oni takođe imaju ulogu u pretvaraju hrane u energiju i popravljaju ćelijska oštećenja.


Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page